Nadační fond NABLA

Nadační fond NABLA

Přední padělky 3094/18a
Ostrava-Martinov
723 00

IČ: 01637185
Číslo účtu: 3214700399/0800
Zapsáno v nadačním rejstříku vedeným
Krajským soudem v Ostravě, oddíl N, vložka 1121
nfnabla@seznam.cz

1. místo v národním kole Turnaje Mladých fyziků!

10.04.2015 21:54

Proč se jeví oblečení namočené do vody tmavší či jak se chová kartáč na vibrujícím povrchu, tím a mnohým jiným se zabývalo mnoho týmu v České republice již od minulého roku. Čtyři nejlepší týmy se utkaly v prostorách Mendelova gymnázia 9. a 10. dubna a měly možnost předvést a zúročit svoji dlouhodobou práci.

Tým Mendelova Gymnázia Opava se probojoval až do samotného finále této soutěže a získal neuvěřitelné první místo! Díky tomu má možnost odcestovat na několik dní během léta do Thajska, aby se zde zúčastnil mezinárodní soutěže International Young Physicist Tournament. Minulý rok se tým této školy probojoval do mezinárodního kola v Londýně (více o tom zde).

Tým tvoří Petr Sosna (3. C), Daniel Rychlý (6. A), Tomáš Domes (6. A) a Pavel Štěpánek (1. B), v jeho čele stojí Pavla Bérešová (4. D), která se zásadním dílem zasloužila o tento skvělý úspěch.

V rámci soutěže je kladen důraz na vlastní experimentální poznatky. Během fyzikálních soubojů se hodnotí jak řešení mnoha náročných fyzikálních úloh, tak schopnost oponovat druhým, pohotově reagovat a objektivně hodnotit ostatní. Celá soutěž probíhá v angličtině.

Zdroj: Mendelovo Gymnázium Opava

Autor: Pavel Štěpánek, 1.B